Adveniat regnum tuum;

Uw rijk kome;

Nieuws

Santiago de Compostella

Lopend naar Santiago de Compostella

Waarom willen mensen pelgrimeren?

Onze dirigent van ons Latijns Parochiekoor, maakt het komend half jaar een lange pelgrimsreis (te voet!) van Amsterdam in Nederland naar Santiago de Compostella in Portugal. Een voettocht van maar liefst 2500 kilometer. Aan het eind van onze zondagviering op 15 juli hebben we van hem afscheid genomen, gelukkig maar voor een half jaar. Het Latijns Parochiekoor, en ook onze kerkgangers, hebben Herman uitbundig uitgezwaaid. Deken Bakker heeft zijn rugzak gezegend en natuurlijk ook Herman zelf. En hij heeft in het pelgrimspaspoort de eerste stempel gezet van de Augustinusgemeenschap. De tweedes tempel van de Nicolaaskerk in Amsterdam staat er ook al in. Er zullen nog vele stempels volgen, want er moet toch een zekere controle zijn dat hij die weg ook letterlijk afmaakt. Je vraagt je af: waarom begin je aan zo’n tocht van maar liefst 2500 kilometer. En Herman doet dat als pelgrim. Wat is een pelgrim eigenlijk? En waarom doe je dat? Een wandeltocht van vele maanden, elke dag door weer en wind, zon en regen, van maar zo’n 2500 kilometer!

Hij gaat pelgrimeren. Het woord Pelgrim komt van het Latijnse woord Peregrinus. Dat woord betekent letterlijk iemand die over de akkers loopt, een landloper, zeg maar. Daar komt het vandaan, maar wat bedoelen we er tegenwoordig mee? Het is iemand die onderweg is naar een bijzonder doel, meestal een religieus doel. Dat hoeft niet noodzakelijk meer dwars door de velden te gaan, een touringcar mag ook, maar de beste pelgrims, de echte, zijn toch tweevoeters, te voet onderweg naar het heiligdom van bijvoorbeeld Santiago de Compostella (Jakobus).

Pelgrimeren kan in principe naar ieder doel, het hoeft niet persé een religieus doel te zijn. Maar pelgrimeren hoort wel bij het Christelijk geloof, zoals gebeden erbij horen. Het hoort trouwens ook bij andere religies, denk aan de hadj van de moslims, en de joden trokken traditioneel eens per jaar naar Jerusalem. Vanaf de eerste eeuwen na Christus trokken Christenen ook naar Jerusalem om in de kerk van het Heilig Graf de palmtak te verwerven. Later in de middeleeuwen kwamen daar nog twee belangrijke bestemmingen bij: Rome met de gekruiste sleutels van Sint-Pieter en Compostella met de schelp van Sint Jacob. Grote groepen mensen gingen naar die plaatsen op weg, duizenden, honderd duizenden per jaar. In Santiago komen per jaar nu 100.000 pelgrims te voet aan, waarvan zo’n 1500 uit Nederland. Van hier naar Rome lopen jaarlijks inmiddels enkele tientallen pelgrims.

Pelgrimeren waarom?

Pelgrims krijgen soms een wat glazige blik in hun ogen als je ze vraagt waarom. Zoiets als bergbeklimmers als je ze vraagt waarom ze bergen beklimmen. Edmund Hillary, de bedwinger van de Mount Everest, had daar een snedig antwoord op: ‘because they are there’. Een bergtop trekt – tenminste sommige mensen – en een heiligdom ook. Maar laat ik proberen iets specifieker te zijn. Pelgrims noemen vaak vijf redenen waarom ze hun pelgrimage volbracht hebben en ervan hebben genoten:

  1. De eerste is dat een lange wandeling op zich een bijzondere ervaring is. Je krijgt als wandelaar een andere verhouding met de wereld om je heen. Met een snelheid van vijf kilometer per uur wordt de wereld ook ineens een stuk groter en indrukwekkender. Een hele dag lopen door het lege Noord-Franse land en langzaam een bergrug zien groeien aan de horizon, dat geeft de wandelaar een nietig gevoel.
  2. De tweede is dat de ontmoeting met de verschillende culturen en met de geschiedenis een pelgrimsreis interessant maken. Je krijgt onderweg een stuk aanschouwelijk geschiedenis onderricht – geheel gratis.
  3. Pelgrims zeggen ook dat ze onderweg meer mens worden. Je moet je, als pelgrim, vaak overgeven in de handen van mensen. Je kunt niet alles voorzien, niet alles regelen en niet alles alleen volbrengen, maar je hebt de steun en de welwillendheid nodig van mensen die je op je weg ontmoet. Dat begint bij een stuk brood en een fles water en natuurlijk een bed, maar het gaat ook om een bemoedigend woord, een vriendelijk gebaar. Soms loopt dat natuurlijk volledig uit de hand en overladen mensen je met vriendelijkheid en goede gaven. Dan zit je onthand met je dankbaarheid, maar ook dat is een ervaring. Soms vertellen ook je maag en je voeten je hoe hard je hulp van mensen nodig hebt. Dan wil je wel aardig zijn en het zo vragen dat die boerin je wel zeker wat te drinken zal geven. Natuurlijk heb je als pelgrim (en medemens) recht op een slok water, maar de boerin moet het je toch maar willen geven, en je moet niet vergeten dank je wel te zeggen, anders verpest je het voor de volgende pelgrim. Lessen in nederigheid dus, lessen in menselijkheid.
  4. Verder kun je, als pelgrim, ook niet om de spirituele ervaringen heen. Soms heb je ontmoetingen waarvan je niet kunt geloven dat het toevallig is: iemand die je ongevraagd de goede weg wijst, een vreemde die je vriend wordt, een kerk waar je ineens snapt waarom je op reis bent gegaan. Soms kom je ook fantastische kunstwerken tegen onderweg, die je aanspreken en niet meer loslaten.
  5. Tenslotte ontdekken pelgrims soms ook iets, waarvan ze bijna vergeten waren dat ze het hadden. Bijvoorbeeld zichzelf, of hun engelbewaarder. Dat lijkt typisch voor een pelgrimstocht. Wat je ervan overhoudt zijn niet zozeer nieuwe dingen, maar dingen die je al had en die je opnieuw, in een andere dimensie, gaat waarderen. Herman, ik heb eigenlijk maar één goeie raad voor je, die voor alle pelgrims geldt: Alles wat je thuislaat is mooi meegenomen. Herman, wij wensen je een mooie en vruchtbare pelgrimstocht toe naar het indrukwekkende Santiago de Compostella, onder Gods, maar ook met onze zegen.

Ambro Bakker s.m.a.
Pastoor-deken RK Amstelland
Locatie: H. Augustinus

Tienerkamp Breakout 2017

Let’s Move! • 3 t/m 7 augustus • Julianaklooster Heiloo

Bisdom Haarlem-Amsterdam organiseert in 2017 een tienerkamp voor tieners van 12 t/m 15 jaar. Het kamp zal plaatsvinden van donderdag 3 t/m maandag 7 augustus op het heiligdom in Heiloo. Vijf dagen lang met ruim 35 tieners op kamp. Leer nieuwe vrienden kennen, stel je vragen over het geloof en neem deel aan een actief en geweldig programma in en om het heiligdom.

Kom in beweging!

Dit is het moment! Dit is de start van iets groots. Jij bent zelf het begin van wat komen gaat. Alleen gebeurt er niks als je niet in beweging komt. Ben je klaar voor het avontuur? Kom uit je luie stoel en Let’s Move! Jezelf in beweging krijgen is niet altijd makkelijk en gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Toch ben jijzelf degene die bepaalt welke kant jouw leven op gaat, welke beweging jij maakt. Maar waar begin je mee en hoe zet jij de eerste stap?

Het kamp

Ga met samen met ons, leeftijdsgenoten en vrienden vier dagen lang op stap om een onvergetelijke tijd te beleven. Een programma vol sport en spel, de natuur in, een speciale activiteit, een bonte avond en nog veel meer. Dit kamp nemen we in het bijzonder tijd voor en met God. Kom in beweging en ga op weg met Hem! Vind jouw eigen unieke talenten en stel je vragen aan God, het geloof en de kerk!

Nieuw!

Ben je al vaker geweest en wil je een extra stap zetten en meer uit jezelf en het geloof halen? Geef je op met het codewoord: ‘moving on’!

Aanmelden

Ben je tussen de 12 en 15? Meld je dan nu aan via zusters@olvternood.nl. Vermeld bij het aanmelden voor- en achternaam, geboortedatum en zijn of haar e-mailadres.

Info:

Waar: Juliana Klooster Heiloo
Wie: 12 t/m 15 jaar
Wanneer: 3 t/m 7 augustus
Prijs: € 85
Mocht dit een probleem vormen, neemt u dan contact op met de Caritas van onze parochie: caritas@rkamstelland.nl
Download: Download de flyer
Aanmelden: Zusters@olvternood.nl of 072-7370085
Organisatie: Heiligdom Onze lieve vrouw ter Nood
Blauwe Zusters
Jong bisdom Haarlem

Reis naar het land van Franciscus van Assisi

In september 2015 gingen we met mensen uit verschillende kerken in Amstelveen een week naar Umbrië in het voetspoor van Franciscus. We hebben het plan opgevat om deze spirituele reis in september 2017 te herhalen.

Deze kleine pelgrimage brengt ons naar plaatsen die in het leven van Franciscus van belang zijn geweest We hebben ons hotel in Assisi, de plaats die ons veel te zien geeft, niet alleen de Franciscusbasiliek. We gaan naar Gubbio en Spoleto, ook naar Montefalco en Perugia, de hoofdstad van Umbrië. We bezoeken enkele kluizenarijen waar Franciscus verblijf hield en gaan naar La Verna op de grens met Toscane, de berg waarop hij zich terugtrok aan het einde van zijn leven. In diverse kerken zien we prachtige fresco’s, niet in de laatste plaats over het leven van Franciscus. In de bus onderweg naar diverse steden en dorpen genieten we van het Umbrische landschap.

Bij voldoende aanmeldingen gaan we op woensdag 13 september weer een week naar Umbrië. Logistiek worden we bijgestaan door reisorganisatie Drietour, in Umbrië hebben we een aantal dagen een gids. In Italië verplaatsen we ons per bus, nadat we eerst naar Rome gevlogen zijn. In de dorpen en steden maken we korte wandelingen. Omdat veel straatjes op en af gaan, moet je wel goed uit de voeten kunnen.

Op donderdag 2 maart is er om 20.00 uur een bijeenkomst in de Paaskerk met informatie over de reis en het dagprogramma. Welkom!

Gert Jan de Bruin (t. 020-6450616)

Met Bisdom Haarlem-Amsterdam naar Nederlandse Bedevaart in Rome

Bedevaart naar Rome
foto: Leobard Hinfelaar

In navolging van de succesvolle Romereis in mei 2015 organiseert het bisdom van Haarlem-Amsterdam van 14 t/m 19 november nogmaals een bedevaartsreis naar Rome. Daar sluiten we aan bij de Nederlandse bedevaart naar Rome vanwege het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.

Tijdens deze bedevaart vindt op dinsdag 15 november de Nederlandse Dag plaats. Vele katholieke organisaties zoals KBO, Katholiek Nieuwsblad en alle bisdommen zullen samen de eucharistie vieren in de Sint Pieterskerk. Na de viering zal Paus Franciscus persoonlijk alle Nederlanders begroeten en toespreken. De dag zal vooral in het teken staan van vreugde en verbondenheid. Het belooft een unieke ervaring te worden waar iedereen zich welkom mag voelen: parochianen en pastores uit ons bisdom, bisschoppen en curie, samen op reis in verbondenheid en geloof.

Ook maakt u deze week een wandeling in het teken van barmhartigheid door de gezellige wijk Trastevere en bezoekt u de andere grote basilieken, de S. Maria Maggiore en de St. Paulus-buiten-de-Muren, en andere bekende highlights van Rome als het Pantheon, Collosseum, Piazza Navona enz. De bedevaart wordt afgesloten met een zendingsviering in de Sint-Jan van Lateranen, de kathedrale kerk van Rome. Uiteraard is er genoeg vrije tijd om zelf de stad te verkennen en te genieten van deze bruisende Italiaanse hoofdstad.
De pelgrimsgroep van het bisdom Haarlem-Amsterdam zal ook de ‘Scavi’ bezoeken onder de St. Pieterskerk, bijzondere archeologische opgravingen waar zich het graf van de apostel Petrus bevindt.

Deze Romereis betreft een vliegreis (vanaf Schiphol). De reis wordt begeleid door gidsen en reisleiders, die goed bekend zijn met Rome.
U kunt zich tot 1 september a.s. aanmelden (daarna is deelname afhankelijk van beschikbare vliegtuigstoelen en hotelkamers). Deelname aan de reis bedraagt € 839,00 (toeslag eenpersoonskamer: € 150,00).

Meer informatie of voor aanmelding voor deelname:

Nieuwe contactgegevens Tom Buitendijk OCarm.

Tom Buitendijk O.Carm

Tom is nu werkend en gevestigd in Oss.
De nieuwe gegevens zijn:

Woonadres

T.F. Buitendjk OCarm
Nieuwe Hescheweg 46
5342 ED Oss
0412 – 626772

Werkadres en adres kerk

T.F. Buitendijk OCarm
St. Jozefkerk
Oude Molenstraat 8
5342 GC Oss
Telefoon: 0412 – 622 164

E-mail: algemeen@tb-parochie.nl
Tweede email: tom.buitendijk@outlook.com Website: www.titusbrandsmaparochieoss.nl

Tom Buitendijk O.Carm gaat parochie verlaten

Tom Buitendijk O.Carm

Beste medeparochianen,

Aan het begin van deze week heeft onze pastoor Tom Buitendijk het parochiebestuur meegedeeld dat hij ons binnenkort gaat verlaten. De Prior Provinciaal van de Karmelieten heeft de bisschop verzocht hem eervol ontslag te verlenen als pastoor van de RK Amstelland en van de Urbanus Ouderkerk. De prior van de Karmelieten licht dit in een brief aan ons als volgt toe:

“Ik begrijp dat dit verzoek als een donderslag bij heldere hemel komt. Wij hebben Tom met klem verzocht in een aan de Karmelieten toevertrouwde parochie elders in ons land de pastoorsfunctie op zich te nemen. Na lang denken en met pijn in het hart heeft Tom – in het belang van de orde- besloten om op ons verzoek in te gaan. Wij weten dat Tom zich met grote ijver en inzet heeft toegewijd aan zijn taak in Amstelveen en hoeveel achting en waardering hij geniet van collega’s besturen en gelovigen.

Ik besef dat dit voor u geen prettige mededeling is, temeer daar de parochie nog maar kortgeleden werd opgericht en zich nog in een fase van opbouw bevindt. U van uw kant beseft zonder twijfel dat wij als orde allereerst de plicht hebben vorm te geven aan de verantwoordelijkheid voor de aan ons toevertrouwde parochies. Die verantwoordelijkheid noodzaakt ons dit, voor uw bestuur en parochianen en zeker ook voor Tom, moeilijke besluit mee te delen.”

Was getekend:
Jan Brouns Prior provinciaal van de Karmelieten.

U begrijpt dat deze mededeling echt een schok voor ons is. Tom licht vandaag persoonlijk de Titus Brandsmagemeenschap in. Door deze brief aan u voor te lezen, worden vandaag ook de andere gemeenschappen geïnformeerd.

Nadat we als bestuur wat van de schok waren bekomen, hebben we met elkaar en met de leden van het pastoraal team, waaronder Deken Bakker gesproken over wat ons nu te doen staat. Tom zal niet eerder dan 1 februari volgend jaar weg gaan.

Het zal niet makkelijk zijn om het gat dat Tom achter laat op te vullen. Onze eerste zorg gaat uit naar het bieden van continuïteit in de zondagse vieringen. Het pastoraal team zal op korte termijn nagaan of door verschuivingen in het liturgisch rooster en door een beroep te doen op assistenten en emeriti een evenwichtige spreiding van vieringen kan blijven plaatsvinden.

Wij hebben inmiddels ook contact gezocht met het Bisdom om op korte termijn overleg te hebben over de ontstane situatie. Onze inzet is om de vacature die Tom achterlaat zo snel mogelijk in te vullen. Gezien de investeringen die we in de parochie aan het doen zijn en de eerdere toezeggingen vanuit het Bisdom, verwachten wij dat dit verzoek hoge prioriteit krijgt.

Op 1 december as staat een overleg gepland tussen de coördinatoren van de locaties en het parochiebestuur. We hopen dan meer zicht te kunnen bieden op de vervolgstappen. Tot zover deze mededeling. Laten we Pastoor Buitendijk ons respect tonen voor de moeilijke keuze die hij heeft moeten maken, en laten we elkaar bemoedigen en ondersteunen bij het vinden van goede oplossingen voor de nu ontstane situatie.

Dank u wel.

Hans ten Rouwelaar secretaris parochie RK Amstelland

Spirit 1

Online versie parochieblad Spirit

Ons parochieblad is ook online te lezen.
Het eerste nummer vindt u hier.

Wereldjongerendagen Krakau 2016

Van 20 juli t/m 2 augustus 2016 organiseert Bisdom Haarlem-Amsterdam een 14-daagse reis voor jongeren van 16 t/m 30 jaar naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Krakau met paus Franciscus. Eens in de vijf a zes jaar is de WJD in Europa, een unieke kans dus nu de WJD zo dichtbij georganiseerd wordt. De WJD is met miljoenen jongeren het grootste jongerenevenement ter wereld en een feest van geloof en verschillende culturen!

Programma: Praag (Sant’Egidio), Auschwitz en Krakau

Wereldjongerendagen Krakau 2016Op woensdag 20 juli 2016 vertrekken we per bus vanuit Haarlem naar Praag (Tsjechië). Hier zullen we gedurende het voorprogramma verblijven in een youth hostel en leren we de gemeenschap Sant’Egidio en elkaar beter kennen. Deze gemeenschap is ontstaan uit een groep studenten die vanuit hun geloof vrienden zijn geworden met de armen van Praag, onder wie daklozen, Romakinderen en ouderen.

Op maandag 25 juli verlaten we Praag en brengen we een bezoek aan Auschwitz. Daarna vervolgen we onze reis naar Krakau. Hier vindt de WJD plaats. Daar neem je drie ochtenden deel aan het Nederlandstalig programma. In de middagen en avonden zijn er de jongerenfestivals met muziek, theater, discussie en veel meer. De hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag en de grote avondwake op zaterdagavond. De WJD wordt afgesloten met een indrukwekkende slotviering.inschrijving wereldjongerendagen

Prijzen

Schrijf je in vóór 9 mei 2016 en betaal € 685,- Ná 9 mei 2016 betaal je € 765,-. De reissom is inclusief € 100,- sponsoring van Mgr. Punt en Mgr. Hendriks voor de jongeren uit bisdom Haarlem-Amsterdam. Je kunt je uiterlijk inschrijven t/m 5 juni 2016 via de website www.vnb.nl (reisnummer: PO1684).

Jongerenpastoraat Bisdom Haarlem- AmsterdamSponsoracties

Zit je even krap bij kas? Het jongerenplatform heeft een sponsoractie bedacht. Via het jongerenplatform kun je noveenkaarsen of flessen wijn met WJD-etiket goedkoop inkopen om deze in jouw parochie te verkopen. Voor meer informatie over deze actie stuur je een mailtje naar: dare2share2016@gmail.com

Promotiebijeenkomsten

Verspreid over het Bisdom zijn er verschillende promotiebijeenkomsten. Voor meer informatie neem je snel een kijkje op www.jongekerk.nl/promotour

Reisthema: Dare2Share!

Het thema voor de komende WJD is de zaligspreking: 'Zalig de barmhartigen want zij zullen barmhartigheid ondervinden'. Met dit thema nodigt de paus ons uit om zorg te dragen voor anderen, om lief te hebben en al het goede dat je ontvangen hebt met anderen te delen. Daar van afgeleid is het thema van de bisdom reis: Dare2Share! Durf jij te delen?

Meer informatie

Wil jij helpen met promoten of op zoek naar promotiemateriaal? Mail naar info@jongbisdomhaarlem.nl

Overige vragen kun je stellen aan Marius van der Knaap, jongerenwerker van het bisdom: mvanderknaap@bisdomhaarlem-amsterdam.nl

Meer over het ontstaan van de WJD vind je op: www.jongekerk.nl/ontstaan-WJD


Het grootste jongerenevenement ter wereld! Iets voor jou? van Jong bisdom Haarlem on Vimeo.