Adveniat regnum tuum;

Uw rijk kome;

Nieuws

De kruisweg van Halfweg

Gesprek tussen Leo Fijen en pastor Fons Litjens over de kruisweg van Halfweg.
Bij de boekpresentatie van het boekje over de kruisweg en de overhandiging van het eerste exemplaar.

Locatie Augustinus feliciteert Ambro Bakker s.m.a.

Beste Ambro,

vandaag is het een heel bijzondere dag: precies 50 jaar geleden werd je door Mgr. Zwartkruis tot priester gewijd.
Het is vandaag dus jouw gouden priesterjubileum.
Je hebt lang naar deze dag uitgekeken, én, naar morgen, waarop het 50 jaar geleden is dat je je eerste H. Mis opgedragen hebt.

We zijn blij, dat we jou zo 'n 12 jaar in ons midden hebben.
Je hebt een warme persoonlijkheid, een flinke dosis humor, en belangstelling.
Door de week als vrijwilligers in de Parochiezaal aan de koffie zitten, schuif je graag voor een bakkie en praatje aan.

Je kunt goed luisteren en je getuigt van jouw missionaire taak.
Je bent niet voor niets een vooraanstaand lid van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën.
Bij het tafelgebed bid je telkens voor de mensen voor wie geen tafel gedekt staat.
Je schrijft graag voor het Augustinus Nieuws en Spirit. Daar gebruik je jouw talent om ons in jouw boodschap te betrekken.

Dit zien we ook terug bij de parochianen van jouw vorige parochie Maria Magdalena, die je bij jouw catecheseavonden vanuit 't Kalf naar Buitenveldert weet te trekken.
Ook ben je altijd nog welkom bij de Zusters van onze Lieve Vrouw van Amersfoort.

Ja Ambro,
het zijn 50 jaren geweest en 50 jaren, waar ontzettend veel is veranderd, én, het nodige nog te gebeuren staat. Ook nu met het Covid-virus staat alles weer op zijn kop.
We hebben veel bewondering voor je, dat je zo op jouw leeftijd nog die taak van pastoor-deken vervult. Je zegt soms wel eens, als problemen zich dreigen op te stapelen: 'Had ik maar een vak geleerd !'. Maar welke vakman doet zijn vak nog op 77 jarige leeftijd?
Jij bent hier een vakman Ambro, en daar hebben we veel respect voor.

Vanwege het Covid-virus kunnen we nu dit jubileum niet vieren, zoals jij dat zou willen. Samen met alle parochianen, parochianen van jouw vorige parochies, vrienden, confrères en niet te vergeten, de familie.

Dat feestje houd je nog van ons tegoed.
Je hebt het eens gezegd:

Priester-zijn is niet zo’n kunst.
Priester-worden, daar doe je heel je leven over !!!

We hopen dan ook dat je het komende jaar dit feest grootser kan vieren, omdat je dan nog een stukje méér priester bent geworden.

Namens alle parochianen van deze Augustinuskerk en parochie Amstelland van harte gefeliciteerd.

Ton Vonk
locatieraad St. Augustinus

taart voor pater Bakker
taart voor Pater Bakker van een parochiaan

Samen Kerk nu digitaal te lezen

Het bisdomblad van het bisdom van Haarlem-Amsterdam SamenKerk is vanaf zaterdag 4 april digitaal te lezen op je smartphone, iPad, tablet of computer op www.bisdomhaarlem-amsterdam-samenkerk.nl

digitale Samen Kerk

Opbrengst collecte Caritaszondag

De opbrengst van de collecte in onze kerk bedroeg € 967,20.
Een mooi bedrag waarvoor de gevers van harte worden bedankt.

Tienerkamp Breakout 2017

Let’s Move! • 3 t/m 7 augustus • Julianaklooster Heiloo

Bisdom Haarlem-Amsterdam organiseert in 2017 een tienerkamp voor tieners van 12 t/m 15 jaar. Het kamp zal plaatsvinden van donderdag 3 t/m maandag 7 augustus op het heiligdom in Heiloo. Vijf dagen lang met ruim 35 tieners op kamp. Leer nieuwe vrienden kennen, stel je vragen over het geloof en neem deel aan een actief en geweldig programma in en om het heiligdom.

Kom in beweging!

Dit is het moment! Dit is de start van iets groots. Jij bent zelf het begin van wat komen gaat. Alleen gebeurt er niks als je niet in beweging komt. Ben je klaar voor het avontuur? Kom uit je luie stoel en Let’s Move! Jezelf in beweging krijgen is niet altijd makkelijk en gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Toch ben jijzelf degene die bepaalt welke kant jouw leven op gaat, welke beweging jij maakt. Maar waar begin je mee en hoe zet jij de eerste stap?

Het kamp

Ga met samen met ons, leeftijdsgenoten en vrienden vier dagen lang op stap om een onvergetelijke tijd te beleven. Een programma vol sport en spel, de natuur in, een speciale activiteit, een bonte avond en nog veel meer. Dit kamp nemen we in het bijzonder tijd voor en met God. Kom in beweging en ga op weg met Hem! Vind jouw eigen unieke talenten en stel je vragen aan God, het geloof en de kerk!

Nieuw!

Ben je al vaker geweest en wil je een extra stap zetten en meer uit jezelf en het geloof halen? Geef je op met het codewoord: ‘moving on’!

Aanmelden

Ben je tussen de 12 en 15? Meld je dan nu aan via zusters@olvternood.nl. Vermeld bij het aanmelden voor- en achternaam, geboortedatum en zijn of haar e-mailadres.

Info:

Waar: Juliana Klooster Heiloo
Wie: 12 t/m 15 jaar
Wanneer: 3 t/m 7 augustus
Prijs: € 85
Mocht dit een probleem vormen, neemt u dan contact op met de Caritas van onze parochie: caritas@rkamstelland.nl
Download: Download de flyer
Aanmelden: Zusters@olvternood.nl of 072-7370085
Organisatie: Heiligdom Onze lieve vrouw ter Nood
Blauwe Zusters
Jong bisdom Haarlem

Reis naar het land van Franciscus van Assisi

In september 2015 gingen we met mensen uit verschillende kerken in Amstelveen een week naar Umbrië in het voetspoor van Franciscus. We hebben het plan opgevat om deze spirituele reis in september 2017 te herhalen.

Deze kleine pelgrimage brengt ons naar plaatsen die in het leven van Franciscus van belang zijn geweest We hebben ons hotel in Assisi, de plaats die ons veel te zien geeft, niet alleen de Franciscusbasiliek. We gaan naar Gubbio en Spoleto, ook naar Montefalco en Perugia, de hoofdstad van Umbrië. We bezoeken enkele kluizenarijen waar Franciscus verblijf hield en gaan naar La Verna op de grens met Toscane, de berg waarop hij zich terugtrok aan het einde van zijn leven. In diverse kerken zien we prachtige fresco’s, niet in de laatste plaats over het leven van Franciscus. In de bus onderweg naar diverse steden en dorpen genieten we van het Umbrische landschap.

Bij voldoende aanmeldingen gaan we op woensdag 13 september weer een week naar Umbrië. Logistiek worden we bijgestaan door reisorganisatie Drietour, in Umbrië hebben we een aantal dagen een gids. In Italië verplaatsen we ons per bus, nadat we eerst naar Rome gevlogen zijn. In de dorpen en steden maken we korte wandelingen. Omdat veel straatjes op en af gaan, moet je wel goed uit de voeten kunnen.

Op donderdag 2 maart is er om 20.00 uur een bijeenkomst in de Paaskerk met informatie over de reis en het dagprogramma. Welkom!

Gert Jan de Bruin (t. 020-6450616)

Met Bisdom Haarlem-Amsterdam naar Nederlandse Bedevaart in Rome

Bedevaart naar Rome
foto: Leobard Hinfelaar

In navolging van de succesvolle Romereis in mei 2015 organiseert het bisdom van Haarlem-Amsterdam van 14 t/m 19 november nogmaals een bedevaartsreis naar Rome. Daar sluiten we aan bij de Nederlandse bedevaart naar Rome vanwege het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.

Tijdens deze bedevaart vindt op dinsdag 15 november de Nederlandse Dag plaats. Vele katholieke organisaties zoals KBO, Katholiek Nieuwsblad en alle bisdommen zullen samen de eucharistie vieren in de Sint Pieterskerk. Na de viering zal Paus Franciscus persoonlijk alle Nederlanders begroeten en toespreken. De dag zal vooral in het teken staan van vreugde en verbondenheid. Het belooft een unieke ervaring te worden waar iedereen zich welkom mag voelen: parochianen en pastores uit ons bisdom, bisschoppen en curie, samen op reis in verbondenheid en geloof.

Ook maakt u deze week een wandeling in het teken van barmhartigheid door de gezellige wijk Trastevere en bezoekt u de andere grote basilieken, de S. Maria Maggiore en de St. Paulus-buiten-de-Muren, en andere bekende highlights van Rome als het Pantheon, Collosseum, Piazza Navona enz. De bedevaart wordt afgesloten met een zendingsviering in de Sint-Jan van Lateranen, de kathedrale kerk van Rome. Uiteraard is er genoeg vrije tijd om zelf de stad te verkennen en te genieten van deze bruisende Italiaanse hoofdstad.
De pelgrimsgroep van het bisdom Haarlem-Amsterdam zal ook de ‘Scavi’ bezoeken onder de St. Pieterskerk, bijzondere archeologische opgravingen waar zich het graf van de apostel Petrus bevindt.

Deze Romereis betreft een vliegreis (vanaf Schiphol). De reis wordt begeleid door gidsen en reisleiders, die goed bekend zijn met Rome.
U kunt zich tot 1 september a.s. aanmelden (daarna is deelname afhankelijk van beschikbare vliegtuigstoelen en hotelkamers). Deelname aan de reis bedraagt € 839,00 (toeslag eenpersoonskamer: € 150,00).

Meer informatie of voor aanmelding voor deelname:

Nieuwe contactgegevens Tom Buitendijk OCarm.

Tom Buitendijk O.Carm

Tom is nu werkend en gevestigd in Oss.
De nieuwe gegevens zijn:

Woonadres

T.F. Buitendjk OCarm
Nieuwe Hescheweg 46
5342 ED Oss
0412 – 626772

Werkadres en adres kerk

T.F. Buitendijk OCarm
St. Jozefkerk
Oude Molenstraat 8
5342 GC Oss
Telefoon: 0412 – 622 164

E-mail: algemeen@tb-parochie.nl
Tweede email: tom.buitendijk@outlook.com Website: www.titusbrandsmaparochieoss.nl

Tom Buitendijk O.Carm gaat parochie verlaten

Tom Buitendijk O.Carm

Beste medeparochianen,

Aan het begin van deze week heeft onze pastoor Tom Buitendijk het parochiebestuur meegedeeld dat hij ons binnenkort gaat verlaten. De Prior Provinciaal van de Karmelieten heeft de bisschop verzocht hem eervol ontslag te verlenen als pastoor van de RK Amstelland en van de Urbanus Ouderkerk. De prior van de Karmelieten licht dit in een brief aan ons als volgt toe:

“Ik begrijp dat dit verzoek als een donderslag bij heldere hemel komt. Wij hebben Tom met klem verzocht in een aan de Karmelieten toevertrouwde parochie elders in ons land de pastoorsfunctie op zich te nemen. Na lang denken en met pijn in het hart heeft Tom – in het belang van de orde- besloten om op ons verzoek in te gaan. Wij weten dat Tom zich met grote ijver en inzet heeft toegewijd aan zijn taak in Amstelveen en hoeveel achting en waardering hij geniet van collega’s besturen en gelovigen.

Ik besef dat dit voor u geen prettige mededeling is, temeer daar de parochie nog maar kortgeleden werd opgericht en zich nog in een fase van opbouw bevindt. U van uw kant beseft zonder twijfel dat wij als orde allereerst de plicht hebben vorm te geven aan de verantwoordelijkheid voor de aan ons toevertrouwde parochies. Die verantwoordelijkheid noodzaakt ons dit, voor uw bestuur en parochianen en zeker ook voor Tom, moeilijke besluit mee te delen.”

Was getekend:
Jan Brouns Prior provinciaal van de Karmelieten.

U begrijpt dat deze mededeling echt een schok voor ons is. Tom licht vandaag persoonlijk de Titus Brandsmagemeenschap in. Door deze brief aan u voor te lezen, worden vandaag ook de andere gemeenschappen geïnformeerd.

Nadat we als bestuur wat van de schok waren bekomen, hebben we met elkaar en met de leden van het pastoraal team, waaronder Deken Bakker gesproken over wat ons nu te doen staat. Tom zal niet eerder dan 1 februari volgend jaar weg gaan.

Het zal niet makkelijk zijn om het gat dat Tom achter laat op te vullen. Onze eerste zorg gaat uit naar het bieden van continuïteit in de zondagse vieringen. Het pastoraal team zal op korte termijn nagaan of door verschuivingen in het liturgisch rooster en door een beroep te doen op assistenten en emeriti een evenwichtige spreiding van vieringen kan blijven plaatsvinden.

Wij hebben inmiddels ook contact gezocht met het Bisdom om op korte termijn overleg te hebben over de ontstane situatie. Onze inzet is om de vacature die Tom achterlaat zo snel mogelijk in te vullen. Gezien de investeringen die we in de parochie aan het doen zijn en de eerdere toezeggingen vanuit het Bisdom, verwachten wij dat dit verzoek hoge prioriteit krijgt.

Op 1 december as staat een overleg gepland tussen de coördinatoren van de locaties en het parochiebestuur. We hopen dan meer zicht te kunnen bieden op de vervolgstappen. Tot zover deze mededeling. Laten we Pastoor Buitendijk ons respect tonen voor de moeilijke keuze die hij heeft moeten maken, en laten we elkaar bemoedigen en ondersteunen bij het vinden van goede oplossingen voor de nu ontstane situatie.

Dank u wel.

Hans ten Rouwelaar secretaris parochie RK Amstelland

Spirit 1

Online versie parochieblad Spirit

Ons parochieblad is ook online te lezen.
Het eerste nummer vindt u hier.

Wereldjongerendagen Krakau 2016

Van 20 juli t/m 2 augustus 2016 organiseert Bisdom Haarlem-Amsterdam een 14-daagse reis voor jongeren van 16 t/m 30 jaar naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Krakau met paus Franciscus. Eens in de vijf a zes jaar is de WJD in Europa, een unieke kans dus nu de WJD zo dichtbij georganiseerd wordt. De WJD is met miljoenen jongeren het grootste jongerenevenement ter wereld en een feest van geloof en verschillende culturen!

Programma: Praag (Sant’Egidio), Auschwitz en Krakau

Wereldjongerendagen Krakau 2016Op woensdag 20 juli 2016 vertrekken we per bus vanuit Haarlem naar Praag (Tsjechië). Hier zullen we gedurende het voorprogramma verblijven in een youth hostel en leren we de gemeenschap Sant’Egidio en elkaar beter kennen. Deze gemeenschap is ontstaan uit een groep studenten die vanuit hun geloof vrienden zijn geworden met de armen van Praag, onder wie daklozen, Romakinderen en ouderen.

Op maandag 25 juli verlaten we Praag en brengen we een bezoek aan Auschwitz. Daarna vervolgen we onze reis naar Krakau. Hier vindt de WJD plaats. Daar neem je drie ochtenden deel aan het Nederlandstalig programma. In de middagen en avonden zijn er de jongerenfestivals met muziek, theater, discussie en veel meer. De hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag en de grote avondwake op zaterdagavond. De WJD wordt afgesloten met een indrukwekkende slotviering.inschrijving wereldjongerendagen

Prijzen

Schrijf je in vóór 9 mei 2016 en betaal € 685,- Ná 9 mei 2016 betaal je € 765,-. De reissom is inclusief € 100,- sponsoring van Mgr. Punt en Mgr. Hendriks voor de jongeren uit bisdom Haarlem-Amsterdam. Je kunt je uiterlijk inschrijven t/m 5 juni 2016 via de website www.vnb.nl (reisnummer: PO1684).

Jongerenpastoraat Bisdom Haarlem- AmsterdamSponsoracties

Zit je even krap bij kas? Het jongerenplatform heeft een sponsoractie bedacht. Via het jongerenplatform kun je noveenkaarsen of flessen wijn met WJD-etiket goedkoop inkopen om deze in jouw parochie te verkopen. Voor meer informatie over deze actie stuur je een mailtje naar: dare2share2016@gmail.com

Promotiebijeenkomsten

Verspreid over het Bisdom zijn er verschillende promotiebijeenkomsten. Voor meer informatie neem je snel een kijkje op www.jongekerk.nl/promotour

Reisthema: Dare2Share!

Het thema voor de komende WJD is de zaligspreking: 'Zalig de barmhartigen want zij zullen barmhartigheid ondervinden'. Met dit thema nodigt de paus ons uit om zorg te dragen voor anderen, om lief te hebben en al het goede dat je ontvangen hebt met anderen te delen. Daar van afgeleid is het thema van de bisdom reis: Dare2Share! Durf jij te delen?

Meer informatie

Wil jij helpen met promoten of op zoek naar promotiemateriaal? Mail naar info@jongbisdomhaarlem.nl

Overige vragen kun je stellen aan Marius van der Knaap, jongerenwerker van het bisdom: mvanderknaap@bisdomhaarlem-amsterdam.nl

Meer over het ontstaan van de WJD vind je op: www.jongekerk.nl/ontstaan-WJD


Het grootste jongerenevenement ter wereld! Iets voor jou? van Jong bisdom Haarlem on Vimeo.